• Energie-ambassadeur

  Stichting Elkenien Grien (vh Denktank Dongeradeel 2030)
  Lees meer

  Vrijwillige mentor

  Stichting Mentorschap Noord
  Lees meer

  Mantelzorgmaatje

  Steunpunt Mantelzorg
  Lees meer

  Assistent leermeester met ervaring in houtbewerking

  Robuust
  Lees meer

  Gastvrouw/gastheer

  Stichting Elkenien Grien (vh Denktank Dongeradeel 2030)
  Lees meer

  Assistent docent confectie

  Robuust
  Lees meer
  Ik meld mij aan als vrijwilliger
 • Theatervoorstelling vergroot bewustwording laaggeletterdheid

  woensdag 30 mei 2018
  Wat voor invloed heeft laaggeletterheid op iemands leven? Een theatervoorstelling met in de hoofdrol enkele laaggeletterden moet de bewustwording vergroten. Vorige maand waren er optredens in Dokkum en Franeker.

  Negen acteurs die op de planken staan en vol overgave een boeiend theaterstuk van ruim een half uur verzorgen. Dat is de voorstelling 'Heldere Taal' over taalproblemen, opgevoerd door amateurspelers, onder wie werknemers van schoonmaakbedrijf Nivo Noord. Zij zijn ervaringsdeskundigen. Allemaal zijn ze laaggeletterd en hebben ze de stap genomen om beter te leren lezen en schrijven. Rode draad in de voorstelling zijn de eigen taalervaringen van de toneelspelers. Het toneelstuk is ontwikkeld door dbieb, de Bibliotheek Service Fryslân en Nivo Noord en geschreven door de regisseurs Onno Spreij en Marrit de Weerd. De bewerking van het stuk is mede gefinancierd door Lân fan taal.

  Succes
  Afgelopen april was het stuk te zien in de bibliotheken van Dokkum en Franeker. "Hiervooor hadden we vrijwilligers uit onze Digi-Taalhuizen en samenwerkingspartners, zoals mensen van welzijnsorganisaties en beleidsambtenaren uitgenodigd", aldus Sylvia Laarman van Bibliotheken Noord Fryslân. "Met 40 bezoekers in Dokkum en bijna 30 in Franeker was de opkomst heel goed". Het stuk is vorig jaar eerder opgevoerd en was een groot succes. "Wij wilden ook graag op deze bijzondere manier laaggeletterheid onder de aandacht brengen".

  Emoties
  De persoonlijke verhalen van de spelers gingen onder andere over liefdesbriefjes op de basisschool die beantwoord moesten worden door de zus van de toneelspeler. "En zij  schreef natuurlijk niet wat haar was opgedragen". Een andere anekdote ging over het niet goed kunnen lezen van een omleidingsbord waardoor de hoofdrolspeler in Duitsland terechtkwam. "Het raakt je wel, al die ervaringen. Het maakte bij de toeschouwers ook best veel emoties los. Het was indrukwekkend om te zien dat laaggeletterheid op zoveel facetten van hun leven invloed heeft". Daarmee is de bewustwording volgens Laarman vergroot.

  Heftig
  Tineke Leyten, werkzaam bij Nivo Noord en een van de toneelspelers, vindt het prachtig om het stuk uit te voeren. "Al deed vooral de eerste keer wel zeer. Best heftig wat wij als laaggeletterden in het dagelijks leven tegenkomen". Volgens haar was dit ook te merken aan de reacties van het publiek. "Dit is de werkelijkheid, beseffen zij ook". Na afloop van de voorstellingen nam iedereen de gelegenheid om na te praten met de spelers en regisseurs.

  Boeken?
  Het toneelstuk is in 2018 nog te boeken bij dbieb, Arjen Nijboer a.nijboer@dbieb.nl

 • Nieuws

  Afgelast Mantelzorgcafé Kollum 16 januari 2019

  dinsdag 15 januari 2019
  Lees meer...

  Alzheimercafe 22 januari

  woensdag 9 januari 2019
  Alzheimercafé Noordoost...
  Lees meer...

  Mantelzorgcafé 16 januari 2019

  woensdag 12 december 2018
  Lees meer...