Netwerkcoach
Een goed sociaal netwerk onderhouden en uitbouwen is niet voor iedereen even makkelijk. Soms wordt de kring om mensen heen zo klein dat de kwaliteit van het bestaan afneemt. In deze situaties kan een netwerkcoach worden ingezet, om weer wat meer kleur in iemand zijn leven te brengen.Een vrijwillige netwerkcoach begeleid inwoners bij het versterken en/of opbouwen van hun netwerk. Er wordt gewerkt vanuit de eigen kracht en mogelijkheden van de inwoner. De vrijwilliger coacht, motiveert en activeert in het traject, en past zich aan in het tempo van de inwoner. Het netwerkcoachtraject duurt gemiddeld 9 maanden.
De netwerkcoach wordt ingezet voor kwetsbare inwoners, waar sprake is van een sociaal isolement, of waar nieuwe waardevolle contacten niet gemakkelijk op te bouwen zijn. Denk bijvoorbeeld aan: sociaal geïsoleerde ouderen, mensen met een lichamelijke of psychische kwetsbaarheid of mantelzorgers; waarbij het netwerk van hen of diens zorgvrager in de loop van de tijd onder druk is komen te staan, of zelfs geheel verdwenen is.
Een sociaal netwerk geeft niet alleen plezier en betekenis aan het persoonlijke leven, maar heeft ook een praktische functie. Binnen het sociale netwerk kunnen mensen elkaar ondersteunen en samen oplossingen voor problemen bedenken.
De methodiek ‘Natuurlijk, een netwerkcoach!’ van A naar Beter bestaat uit een 10-stappenplan dat de vrijwillige netwerkcoach samen met de inwoner doorloopt. Hierbij worden de wensen van de inwoner en het huidige netwerk in kaart gebracht. Daarna wordt er samengewerkt aan de mogelijkheden om het netwerk te versterken en/of uit te breiden. Om deze methodiek onder de knie te krijgen volgen de vrijwilligers een training bij Stichting Welzijn Het Bolwerk.
Meer weten? Neem contact op met het Steunpunt Mantelzorg of het Maatjesproject
Nieuws