Herken je dit? 'Het wordt steeds zwaarder, maar stoppen is geen optie?'
Wie intensief voor een naaste zorgt, is mantelzorger. Voor een dementerende partner of ouder, bijvoorbeeld, voor een gehandicapt kind, of voor een chronische zieke buur, vriend of vriendin. Voor mantelzorg kies je niet. Het overkomt je. En hoe zwaar je taken ook worden, zomaar stoppen is er niet bij.
Noodzakelijk maar zwaar
Iedereen erkent de waarde van mantelzorg. En vrijwel iedereen laat zijn of haar hart spreken. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Want mantelzorg is lichamelijk en emotioneel zwaar en wordt met de jaren alleen maar zwaarder. Ook in praktische zin vergt mantelzorg het uiterste. Er moet van alles geregeld worden. Wat we veel horen, is dat mantelzorg kan leiden tot een sociaal isolement. Door onwetendheid in de directe omgeving, door gebrek aan erkenning en ondersteuning. 
De maatschappelijke trend is dat langdurig zieken/gehandicapten/dementerenden zo lang mogelijk in hun eigen thuisomgeving blijven. Dat kan alleen als die thuisomgeving voldoende zorg biedt. Dat trekt een wissel op mantelzorgers. Als u mantelzorgtaken uitvoert, komen de volgende knelpunten u vast bekend voor:
- weinig of geen vrije tijd
- moeite met de situatie
- niemand om mee te praten
- altijd maar geven, geven en geven
- financiële achteruitgang
- te weinig informatie en praktische hulp
- spanningen
- onbegrip en geen luisterend oor
Mantelzorgsteunpunt
Het Mantelzorgsteunpunt biedt u een luisterend oor. We geven advies en antwoord op alle vragen waar mantelzorgers in hun dagelijkse verantwoordelijkheden tegenaan lopen. 
Kom langs of neem contact op
Dit doen we nog meer:
Mantelzorgmaatje
Netwerkcoach
Respijtweekend
Fawaka voor de jonge mantelzorger
De dag van de mantelzorg
Mantelzorgcafé/Mantelzorgcafé PLUS
Alzheimercafé
Ter informatie:
Regeerakkoord